Laadukasta ja nopeaa moduulirakentamista

Moduulirakentaminen Aulis Lundell Oy

Moduulirakentaminen lisää laatua ja vähentää kustannuksia

Tehtaassa valmistetut asunto-, sairaala- tai toimistomoduulit ovat helppo ja turvallinen tapa rakentaa nopeasti. Muuntojoustavat tilaratkaisut sopeutuvat sekä ihmisten että rakennusmääräysten tarpeiden muutoksiin. Moduulin runko tehdään kierrätettävästä ja turvallisesta teräksestä.

Teräs moduulin runkomateriaalina tuo rakenteeseen ainutlaatuisen lujuuden ja keveyden yhdistelmän: moduuli, jossa on teräsrunko painaa yli kolmasosan vähemmän kuin vastaava puurunkoinen moduuli!

Moduulirakentaminen kasvaa Suomessa

Teräs materiaalina on kierrätettävä ja ekologinen. Pientalon runkokomponenttien valmistamiseksi riittää neljä autonromua, eikä esivalmistetuista komponenteista synny jätettä. Teräs ei kärsi kosteudesta ja – toisin kuin monet luulevat – sillä saa paremmin katkaistua kylmäsillan kuin puulla tai betonilla. Moduulirakentaminen säästää ympäristöä, materiaaleja ja rakentamiseen kuluvaa aikaa.

– Kun osat valmistetaan kontrolloidussa ympäristössä ja kokoonpano tapahtuu nopeasti, kosteusvaikutukset pystytään minimoimaan sekä maksimoimaan paras sisäilman laatu, kertoo Aulis Lundell Oy:n toimitusjohtaja Leena Lundell.

Mikä moduulirakentaminen?

Moduulirakentamisella on pitkät perinteet. Systemaattiseen mitoitukseen ja esivalmisteisiin rakennusosiin perustuvalla rakennustavalla on rakennettu jo lähes tuhannen vuoden ajan.  Moduuleita on rakennettu niin puusta, betonista kuin teräksestäkin. Esimerkiksi laivojen rakentamisessa moduulirakentamista on käytetty jo kauan. Suomessa rakennusalalla pysytellään mielellään totutuissa toimintatavoissa. Uusia innovaatioita kokeillaan, jos ne havaitaan käytännössä toimiviksi. Moduulirakentamisen alalla on Suomessakin jo ilahduttavasti useita toimijoita, ja tilaelementit ja esivalmistetut tuotteet tulevat lisääntymään kaikessa rakentamisessa. Moduulit sopivat erittäin hyvin myös lisärakentamiseen. Moduulirakentamisen edut ovat niin selvät, että ne pystyvät vakuuttamaan niin rakennuttajat, loppuasiakkaat, sijoittajat, kuin kiertotalouden ja kestävän kehityksen puolestapuhujatkin.

Moduulirakentaminen on täydellinen ratkaisu eritysiesti sellaisissa tilanteissa, kun tilantarvetta tai rakennuksen käyttötarvetta ei voida täysin arvioida pidemmällä aikavälillä. Lyhyt ja hallittu rakennusaika pienentää riskejä ja kiinteistöön investoitava pääoma tuottaa nopeammin. Nopeasti valmistuva teräsrunkoinen moduulirakennus on edullinen ylläpitää, eikä sen remontointiin tai ylläpitoon tarvitse sitoutua vuosikymmeniksi eteenpäin. Jos moduulille ei ole enää käyttöä, se voidaan siirtää muualle ja hyödyntää uudelleen. 

 

Lundell Mod on muuntojoustava

 

Moduulirakentamisen etuja

 • Moduulit on helppo yhdistää suuriksikin kokonaisuuksiksi, joihin moduuleita voi lisätä ja mahdollisesti myös poistaa
 • Muuntojoustavia ja lisäksi siirrettäviä
 • Mahdollisia käyttökohteita: Hotellihuoneet, sairaala-moduulit ja omakotitalot sekä lisä- ja täydennysrakentaminen
 • Voidaan pinota 1–4 kerrosta päällekkäin ilman ulkoista runkorakennetta; tekniikka asennetaan korotuslattian ja alas lasketun katon sisään huonekorkeutta uhraamatta ja kytketään kohteen mukaan

Ilmasto lämpenee ja maapallomme resurssit vähenevät vuosi vuodelta, joten kierrätettävien materiaalien mahdollisuudet tulisi asettaa suurennuslasin alle myös rakentamisessa. Aulis Lundell Oy haluaa osaltaan edistää tätä, ja on mm. tehty hankkeen Tampereen Yliopiston ja ympäristöministeriön kanssa, jossa annetaan avoimesti tulokset materiaalien hiilijalanjäljestä ja rakentamisen elinkaaresta.

Rakennusmateriaalien valinnalla voidaan vaikuttaa yhteiseen ympäristöön. On tärkeää, että rakennuksista tehdään pitkäikäisiä ja vähän energiaa kuluttavia. Teräs on ekologisesti edullinen materiaali, koska teräslaaduissa on aina mukana kierrätettyä materiaalia ja elinkaaren lopussa teräs on aina kierrätettävää. Elementin, rakenteiden tai moduulirakenteiden valmistuksessa esivalmistetuista komponenteista ei synny jätettä. Tarvittaessa jokainen komponentti voidaan irrottaa ja käyttää uudestaan. Runkomateriaalina teräs on kevyt ja luja. Se on luotettavasti ja helposti yhteen liitettävää muiden materiaalien kanssa.

Moduulielementit ovat modernin rakentajan valinta

Aulis Lundell Oy on suomalainen, tunnettu ja arvostettu teräsprofiilien ja kevytrakentamisen ratkaisujen valmistaja. Yritys on teräksen rullamuovauksen alan suurin toimija Suomessa, ja sillä on yli 40 vuoden kokemus teräsohutlevyjen muokkaamisesta. Yhden vuoden aikana teräsohutlevyä muokataan yrityksen tiloissa kaikkiaan 5000 tonnia. Tämä takaa laadun ja vastuullisen valmistuksen.

Tehtaassa valmistettujen moduulien tuotanto aloitettiin vuonna 2019. Tuotekehitystä liittyen elementteihin ja moduuleihin on Aulis Lundell Oy:llä tehty jo tätä ennen, ja vuosien varrella esimerkiksi väliseinä- ja termoelementtien valmistuksessa hienosäädetyt ja hyväksi havaitut toiminnot on otettu käyttöön moduulituotannossa. Moduulit lähtevät tuotannosta suoraan rakennettavaan kohteeseen.

Valitsemalla moduulirakentamisen vältetään pitkät rakennusajat, sisäilma- ja homeongelmat, sekä vajaaksi jäävän käyttöasteen. Neuvomme ja autamme sinua mielellämme, etsitään yhdessä juuri teille sopiva ratkaisu.

Lisätietoja Aulis Lundell Oy:n moduulirakentamisesta ja muuntojoustavista teräselementeistä: myynti@aulislundell.fi ja 0207 341 400

Ota yhteyttä myyntiimme, kerromme lisää moduulirakentamisesta

Mahdollisia käyttökohteita

Moduulirakentamista voidaan soveltaa yhtä hyvin omakotitalojen kuin rivi- ja kerrostalojen tai julkisten rakennusten rakentamisessa. Viime aikoina moduuleita on sovellettu esimerkiksi tilapäisissä koulurakennuksissa, kun väistötiloina käytettävät tilaelementit on suunniteltu ja toteutettu moduulirakentamisen periaatteilla. Moduulirakentaminen soveltuu myös esimerkiksi sarjatuotantoon, vaikkapa sairaalan laajennuksen yhteydessä tarvittaviin samanlaisiin huoneisiin. Sarjatuotanto pudottaa rakentamiskustannuksia huomattavasti.

Mihin moduulirakentamista voidaan käyttää? 

 • Asuinrakennukset
 • Sairaalat ja palvelutalot
 • Vapaa-ajan tilat ja urheilutilat
 • Liiketilat, toimisto – ja työtilat
 • Kaupat
 • Ravintolat

Modi Villa - kesämökki heti tontille

Aulis Lundell Oy:n kehittämä teräsrakenteinen moduuli on helppo, nopea, ekologinen ja siirreltävä ratkaisu myös mökkipulmaan. Kuivissa oloissa tehtaalla valmistettu moduuli kuljetetaan kohteeseen ja viimeistellään paikan päällä. Säästät luontoa ja rakennuskustannuksia valitsemalla Modi Villan. Kysy lisää: myynti@aulislundell.fi 

Modi Villa Mökki

 

Moduulirakentaminen säältä suojassa vähentää riskejä

Moduulirakentamisessa kokonaiset huonetilat rakennetaan tehtaalla haluttuun valmiusasteeseen ja kuljetaan säältä suojattuna työmaalle, jossa niistä kootaan haluttu kokonaisuus. Kokonaisia rakennuksia voidaan tehdä perinteistä työmaarakentamista nopeammin: työmaalla talo voi moduulirakentamisen avulla nousta jopa tunneissa. Teräksestä valmistettujen moduulielementtien mittatarkkuus nopeuttaa työmaalla tehtävää asennusta. Mittatarkkuudella voidaan vähentää niitä mahdollisia korjaustöitä, jotka aiheuttavat lisää kustannuksia työvoiman ja raaka-aineiden suhteen.

Ei ikäviä yllätyksiä kosteuden tai sisäilman kanssa

Moduulirakentaminen täydellinen ratkaisu myös silloin, kun halutaan välttyä ikäviltä home- ja sisäilmaongelmilta. Tilat rakennetaan lämpimissä tuotantotiloissa Lohjan tehtaalla vedenpitäviksi, jolloin ne eivät pääse altistumaan säälle missään vaiheessa. Kaikki, minkä päällä ei ole kattoa tai muuta suojaa, kastuu sateessa. Suurin osa rakennusten kosteusongelmista johtuu rakenteiden kastumisesta jo rakennusvaiheessa. Ulkona rakennettaessa ollaan aina enemmän tai vähemmän sääolosuhteiden armoilla, vaikka kuinka suojattaisiin. 

Hyvän laadun takaavat laatuvarmistetussa prosessissa ja kuivissa tehdasolosuhteissa valmistetut moduulit. Kun rakentaminen tapahtuu tasaisella lattialla, työ on nopeaa ja tarkkaa ja sitä on helppo valvoa. Myös työtapaturmia sattuu vähemmän lämpimissä sisätiloissa. Moduulien elementit ovat valmiiksi testattuja ja tasalaatuisia. Moduuleista rakennettu tila on helppo huoltaa. Lisäksi yleistä paloturvallisuutta lisää se, että moduuli on metallirakenteinen. 

Nopeaa, helppoa ja taloudellista

Moduulirakentamisen ansiosta valmiit tilat voidaan pystyttää paikoilleen vain parissa päivässä. Moduuleista rakentaminen on myös tehokasta, mikä näkyy kokonaiskustannuksissa. On laskettu, että moduulirakentamisella saadaan jopa 30–50 prosenttia lyhempi rakentamisaika paikalla rakentamiseen verrattuna.

Modulaarinen rakentamistapa on taloudellinen tapa rakentaa. Siinä yhdistyvät perinteisesti vain teolliseen sarjatuotantoon liitetyt tehokkuusedut ja yksilöllisesti toteutettavat ratkaisut. Koska moduulirakentaminen on nopeaa, rakentamisen välilliset kulut pienenevät. Moduuleja rakennetaan tehokkailla prosesseilla, joten työntekijöitä tarvitaan vähemmän kuin paikalla rakennettaessa, rakennusmateriaaleja kuluu vähemmän ja laaduntarkkailun ansiosta jälkikäteen tehtäviä korjauksia on vähemmän.

Yleensä tarve esimerkiksi valvomolle tai koulun väistötilalle on väliaikainen. Jos väliaikaiset tilat rakennetaan kohteessa ns. pitkästä tavarasta, voivat sen kustannukset kasvaa suureksi. Moduulirakenteisilla tiloilla saadaan väliaikaiset tilatarpeet ratkaistua nopeasti ja hyvin kustannustehokkaasti. Kun väliaikaisen tilan tarve sitten loppuu, moduulit ovat käytettävissä uudestaan tai tarvittaessa ne voidaan kierrättää uusien moduulien osiksi. Jos väliaikaistila olisi rakennettu pitkästä tavarasta, se päätyisi purettaessa pahimmassa tapauksessa kokonaisuudessaan kaatopaikalle.

Paitsi yksittäisten moduulien, myös teräsrakenteisen moduulitalojen kehittäminen on Aulis Lundell Oy:lle osa yhtiön strategiaa tuottaa korkean lisäarvon rakennustuotteita. Lundell Oy:n valmistamat moduulitalot ovat nopeita koota, ja ne sopivat laadukkaaseen asuntorakentamiseen, sillä talotekniikka saadaan rakenteiden sisään jo tehtaalla. 

Lue lisää Aulis Lundell Oy:n moduulitaloista

Moduulit rakennetaan kuivissa sisätiloissa

Kiertotalousajattelu ja ekologisuus

Aulis Lundell Oy:lle on tärkeää noudattaa alusta loppuun kiertotalouden periaatteita. Teräsrunkoisten moduulien käyttö mahdollistaa osaltaan energiatehokkaiden rakennusten suunnittelun. Moduulirakentaminen noudattaa kiertotalouden periaatteita, joten se on ympäristöteko jo itsessään.

Miksi ekologisen rakentamisen tulevaisuus on teräksessä?

 • 95 % kierrätettävä
 • Rakennuksen ja rakenteiden muuntojousto
 • Julkisivujen huollettavuus
 • Purettavuus
 • Uudelleenkäytettävyys
 • Paloturvallisuus
 • Kevyt ja ergonominen materiaali
 • Äänieristävyys

Moduulirakentamisen kierrätettävyyden ideana on, että kun moduuleja ei enää tarvita yhdessä kohteessa, ne voidaan käyttää uudelleen jossain muualla. Näin säästetään sekä raaka-aineita, että aikaa ja työntekijöitä, kun aina ei tarvitse aloittaa alusta. Samoja moduuleja eli elementtejä voidaan käyttää niin pitkään, että ne ovat elinkaarensa päässä, jolloin ne voidaan kierrättää.

Moduulirakentamisella voidaan minimoida hiilijalanjälkeä ja ympäristökuormaa, koska se on tehokasta ja nopeuttaa kokonaisvalmistusprosessia, kun osa työmaavaiheista jää kokonaan pois. Rakentamisen aikana syntyvä jäte pystytään tehdasoloissa lajittelemaan tarkasti.

Moduulirakenne ei näy rakennuksesta päällepäin, vaan niiden ulkoasu voidaan toteuttaa asiakkaiden toiveiden mukaiseksi. Yksi moduulitila voi vuosien aikana toimia esimerkiksi omakotitalona, osana palvelutaloa tai sairaalaa. Lisäämällä tai poistamalla moduuleita rakennusta saadaan muokattua yhä uudelleen.

Kun valitaan kestävät, kierrätettävät ja energiatehokkaat materiaalit jo moduulien suunnitteluvaiheessa, varmistetaan myös se, että moduuleista koottavat rakennuksen hiilijalanjälki pysyy pienenä. Moduulirakentamisessa voidaan käyttää ekologisempia materiaaleja kuin paikalla rakennettaessa tai perinteisessä elementtirakentamisessa. Valmistamiemme moduulien päämateriaalina on teräs. Teräksen lujat ominaisuudet tekevät moduuleista kevyitä. Teräsrunkoinen moduuli painaa yli kolmasosan vähemmän kuin vastaava puurunkoinen moduuli.

 

Moduulirakentaminen tapahtuu sisätiloissa. Runkona on luja rakenneteräs

Moduulirakentaminen tapahtuu sisätiloissa. Runkona on luja rakenneteräs

 


 

Moduulirakentaminen on muuntojoustavaa: Moduulin sisätilat voidaan muokata kulloiseenkin tarpeeseen sopivaksi

Moduulirakentaminen on muuntojoustavaa: Moduulin sisätilat voidaan muokata kulloiseenkin tarpeeseen sopivaksi

  

Moduulirakentaminen on muuntojoustavaa: Moduuleista rakennettu talo voi näyttää ulkoapäin vaikkapa tältä

Moduuleista rakennettu talo voi näyttää ulkoapäin vaikkapa tältä

  

Tilaa uutiskirjeemme, niin kuulet ensimmäisten joukossa Liunen tuoteuutuuksista, tarjouksista ja tapahtumista.