Eduskuntatalolle arvoisensa uusi lattia

Kun kansanedustajiemme kaksisataa jalkaparia marssivat läpi eduskuntamme kansan asettama raskas vastuu harteillaan, täytyy lattiarakenteiden olla vähintäänkin yhtä vankkoja kuin päätösten, jotka vaikuttavat meidän kaikkien tulevaisuuteen. Hyvät päätökset ovat aina perusteltuja. Samoin on rakentamisessa; perusta on se tukeva pohja, jonka päällä suurempi kokonaisuus lopulta seisoo. Siksipä me olemme Aulis Lundell Oy:ssä erityisen iloisia siitä, että olemme lattiarakenteillamme näinkin konkreettisesti mukana kantamassa yhteistä tulevaisuuttamme.

Eduskuntatalo

Eduskunnan Debel-lattiat pähkinänkuoressa

 • Kustannustehokas ja nopea rakentaa
 • LVIS asentaminen järjestelmän alla olevaan ontelotilaan
 • Kerroslattia on kuvarakentamista, ei lisäkosteusrasituksia muille rakenteille
 • Turvallinen valinta, sillä ei aiheuta riskiä sisäilmaan kosteuden vaihteluissakaan
 • Testattu kokonaisrakenne, joka täyttää mm. palo-, ääni ja esteettömyysvaatimukset

 125 miljoonan euron peruskorjaus

 • Eduskunnan sisätiloja ja julkisivua kunnostettiin ennenäkemättömässä mittakaavassa
 • Peruskorjauksen veti Lemminkäinen Oy
 • Lattiaurakoitsijana toimi Sisärakennustekniikka, SRT Oy
 • Lattian teräsrakenteesta ja logistiikasta vastasi Aulis Lundell Oy

Eduskuntatalon välipohjarakenteet ovat alalaattapalkistoja, joissa rakenteet koostui rautabetonipalkeista, poikkileikkausmuotona 100–150 mm leveä x 300–400 mm korkeana palkkina, joiden keskietäisyys noin 1000 mm-1300 mm. Jänneväli tavanomaisesti oli huoneen mittainen. Laipat alalaattapalkistossa jätettiin raudoittamatta tai raudoitettiin hyvin kevyesti. Alalaatan betoni paksuus oli yleensä 40 mm, mutta myös 30 mm paksuisia alalaattarakenteita. Raudoitus oli kevyttä alalaatassa eli halkaisijaltaan 5 mm raudoitus kk 200 mm ja jakoraudat 2 Ø 5 mm /palkkiväli. Puristetut palkistojen korot vaa’ittiin niin sanotulla vesiletkulla ja pystysuoruus saatiin luotilangalla. Puristettujen palkistojen koroissa huoneistojen sisällä voi olla jopa korkeuseroja 50–70 mm ja samalla puristettu pintabetonilaatta voi olla lenko ja kiero yhtä aikaa.

Debel-järjestelmä ratkaisi vanhan alustan epätasaisuuteen ja lattiarakenteen alle piilotettaviin talotekniikka-asennuksiin liittyvät haasteet. Kyseessä oli nimenomaan vanhoille alalaattapalkistoille kehitetty uusi Debel-lattiamalli, joka on nollakorotusratkaisuna ensimmäinen kohde.

Uusi kannatusjärjestelmä toteutettiin huonekohtaisesti määrämittaisina teräsrakenteina. Debelin säädettävyys mahdollisti halutun korkotasoon, jolloin eduskunnan oviaukot pysyivät samassa tasossa.

Debel vaikuttaa osaltaan myös turvalliseen sisäilmaan, sillä rakenteen teräs ja kipsi ovat pölyttömiä materiaaleja.

DEBEL -kerroslattiajärjestelmä

DEBEL on kantavan betonilaataston päälle tehty kelluva moderni lattiarakenne, jossa on asennustila huoneiston taloteknisten järjestelmien vaakasuuntaisille putkille, kanaville, sähköjohdoille yms.

Kerroslattiajärjestelmä muodostuu Saint-Gobain Finland Oy:n Gyproc GL15 Lapikas kipsilevyistä ja Aulis Lundell Oy:n ProfAL-teräsprofiilijärjestelmästä.

Lattiajärjestelmän teräsprofiilien materiaaleina käytetään yleensä DX51D+Z ja S350GD+Z lujuuden suunnitelmien mukaan. Lattiarakenteen pintakerros muodostuu kahdesta Gyproc GL15 Lapikas -kipsilevystä. Levyt asennetaan poikittain suhteessa hattulistoihin ja levykerroksien saumat limitetään. Levykerroksien väliin levitetään sideaineeksi joko laastia tai liimaa, jotta voidaan varmistua yhtenäisestä levykentästä. Kipsilevyt tukeutuvat teräsprofiileihin, jotka muodostavat rakenteesta riippuen joko sekundääri- tai primääripalkiston.

DEBEL:in tuomat hyödyt rakennuskohteissa:

 • Kustannustehokasta ja nopeaa rakentamista
 • Ei lisäkosteusrasituksia muille rakenteille
 • Testattu kokonaisrakenne, joka täyttää mm. palo-, ääni ja esteettömyysvaatimukset
 • LVIS asentaminen järjestelmän alla olevaan ontelotilaan 

Debel-lattia


UUSI KOOLARI -objekti suunnittelutyön tueksi

Älykäs suunnitteluobjekti KOOLARI.dwg

Mitoituksessa huomioidaan myös tärinä, jonka mitoitus on määriteltynä teräsrakenteiden suunnitteluohjeissa kansallisissa liitteissä. ArchiCAD GDL -objekteilla pystyy suunnittelija nopeasti tekemään tilaan kerroslattiajärjestelmän rakenteen. Objekteista saadaan tehtyä määräluettelot tilakohtaisesti eri tuotteille.

Oikean rakenteen löytämiseksi suunnittelu vaatii tiedon kohteen koroista lattiarungon pintaan tai valmiin lattian pintaan ja kohteen rakennuspiirustukset.

Yhdessä tilassa voidaan käyttää erilaisia kerroslattiajärjestelmän ratkaisumalleja, jos korkeusvaihtelut ovat suuret. Huonetilojen tarkat mittatiedot takaavat onnistuneen toteutuksen.


Aulis Lundel Oy:n korotuslattiajärjestelmien tarkemmat tiedot ja video löytyvät täältä, sekä tuotteet täältä.

Tilaa uutiskirjeemme, niin kuulet ensimmäisten joukossa Liunen tuoteuutuuksista, tarjouksista ja tapahtumista.