GYPSTEEL 10v. RANKAMATKA

Onnea Gypsteel!

Väliseinän rakentaminen

Gypsteelin valmistus alkoi Suomessa vuonna 2009, joten nyt on aihetta juhlaan. Aulis Lundell Oy:n ja Gyproc Saint-Gobainin yhteistyön näkyvin tulos ovat erilaiset Gypsteel-teräsrankajärjestelmät. Teräsprofiilit valmistetaan englantilaisen Hadley Groupin patentoimalla UltraSTEEL® -tekniikalla, jossa sinkityn teräsohutlevyn tehollista paksuutta kasvatetaan ja lujitetaan. Näin teräksen ominaisuuksista saadaan kaikki hyöty irti tinkimättä suorituskyvystä asennusvaiheessa tai valmiissa rakenteessa.

Tärkeitä virstanpylväitä
  • 2009   Gypsteel® seinäprofiilit perustuen UltraSTEEL® tekniikkaan
  • 2010  Gypsteel GK profiilit uuteen CE-merkittyyn Gyproc GK alakattokannatinjärjestelmään 
  • 2012  Gypsteel SKP tiivisteelliset kiskot
  • 2017  Gypsteel XR äänirangat

Ergonomiset Gypsteel teräsprofiilit ovat tavallisia teräsrankoja kevyempiä ja nopeampia asentaa, kuten Gyproc Gypsteel XR® -järjestelmä, jolla saadaan paras ääneneristys väliseiniin. Profiilien keveyden ja ergonomisuuden ansiosta rakenne on kevyt ja nopea asentaa. Levyjä kiinnitettäessä ruuvit uppoavat helpommin ja pureutuvat teräsrankoihin paremmin. Teräsrankojen materiaalin rakenteen ansiosta riskiä ruuvien korkkaamiselle ei ole, ja myös rankojen katkaiseminen on helpompaa.

Tutkitusti parempi työergonomia

Gypsteelin edut työergonomiassa ovat kiistattomat, selviää Työterveyslaitoksen tutkimuksesta. Tutkimusryhmä selvitti viiden koehenkilön ylävartaloon ja käsiin kiinnitettyjen antureiden avulla kipsilevyjen asentamisesta aiheutuvaa rasitusta, kun kiinnitys tapahtui erityyppisiin teräsrankoihin.

ERGONOMIA GYPSTEEL

  • Koehenkilöt kokivat eri kehonosien kuormittumisen alenevan 3-14 prosenttia käytettäessä Gypsteel-rankaa perinteisen rangan sijasta.
  • Koehenkilöiden hengitys- ja verenkiertoelimistön kuormitus oli Gypsteel-rankaan ruuvattaessa 2 prosenttia alhaisempi kuin perinteiseen rankaan ruuvattaessa.
  • Hartia- ja olkaseudun lihasten mitattu aktiviteetti aleni 4-6 prosenttia käytettäessä Gypsteel–rankaa perinteisen rangan sijasta.
  • Gypsteel-ranka oli parempi voimantarpeen, rasittavuuden, työasennon ja käyttömukavuuden suhteen kuin perinteinen ranka. Gypsteel–ranka koettiin joutuisimmaksi ja perinteinen ranka eniten aikaa vaativaksi.
  • Gypsteelrangan paremmuutta perusteltiin: "ruuvi menee helposti läpi", "siihen oli keveämpi ruuvata" ja "se vaati vähemmän vartalon kiertoliikettä".

KOKONAISTALOUDELLISUUS

Yksi suomalaisen rakentamisen helmasynneistä on se, että ”säätäminen” työmaalla katsotaan normaaliksi. Puuta ja betonia voi tilata summittaisesti ja sovitella sitten kohteessa. Hävikki ja suuret toleranssit on opittu hyväksymään, mutta eihän näin tarvitse olla.

Yritysten kehitysyksiköissä tuotetaan uusia ajatuksia - myös paljon asiakaslähtöisiä uudistuksia - mutta tuskallisen hitaasti ne silti etenevät laajempaan käyttöön. Pikku hiljaa hyvät kokemukset houkuttelivat yhä useammat kokeilemaan ja suosimaan suoraa ja määrämittaista teräsrankaa. On ollut upea seurata Gypsteel -matkaa ja kehittyä sekä kasvaa yhdessä asiakkaiden kanssa.

– Meillä on Gyprocin kanssa vuosikymmenien mittaisen yhteistyön tuloksena käsissämme todellinen innovaatio: Gypsteel ranka, joka tekee kevytrakentamisesta entistä kevyempää, nopeampaa ja taloudellisempaa, Aulis Lundell Oy:n toimitusjohtaja Leena Lundell sanoo.

 

Lue lisää ergonomiatestistä täältä.

Ergonominen gypsteel teräsranka         Gyproc logo

Tilaa uutiskirjeemme, niin kuulet ensimmäisten joukossa Liunen tuoteuutuuksista, tarjouksista ja tapahtumista.