Pyörre-talo vastaa kiertotalousajatteluun

Kiertotalouden emotalo Pyörre rakentuu Lohjan asuntomessuille kesäksi 2021. Aulis Lundell Oy:n toteuttaman ja arkkitehti Matti Kuittisen suunnitteleman talon hiilijalanjälki ja hiilikädenjälki on laskettu suunnitteilla olevan ympäristöministeriön asetuksen mukaan. 

Talon muoto herättää mielenkiinnon, ja teräselementtien käyttö runkoraitkaisuissa lisää sitä entisestään. Talon rakennustuotteet on valittu siten, että mahdollisimman suuri osa niistä sisältäisi kierrätettyjä materiaaleja tai olisi kierrätettävissä elinkaarensa lopussa. Tämän takia rakennusmateriaalien kierrätyksestä ja pitkäikäisistä hiilivarastoista saatavat hyödyt ylittävät rakennusmateriaalien valmistuksen ilmastohaitat ja ovat noin kaksi kertaa rakennuksen energiankulutuksesta aiheutuvia päästöjä suuremmat.

Vastuu kestävämmästä tulevaisuudesta

Pyörre-talo on Matti Kuittisen mukaan tutkielma siitä, miten suuri osuus rakennuksesta voidaan toteuttaa käyttäen kierrätettyjä raaka-aineita. Kaikki rakennuksen materiaalit luetteloidaan tulevaa kierrätystä varten, ja kierrätysmenetelmät on selvitetty ennakkoon. Talo lepää hoikkien teräspalkkien varassa, joten tonttikaan ei kärsi perustusrakenteista.

– Painossa mitattuna puolet maapallon raaka-aineiden käytöstä menee rakentamiseen, joten kiertotalouteen on siirryttävä ripeästi. Suunnittelijan vastuuseen kuuluu miettiä rakennusta sen käyttöikää pidemmälle – aina purkamiseen saakka, Matti Kuittinen painottaa

Lue lisää Pyörre-talosta täältä »

Tilaa uutiskirjeemme, niin kuulet ensimmäisten joukossa Liunen tuoteuutuuksista, tarjouksista ja tapahtumista.