Jos ulkomaankauppa seisahtuu, Suomi pysähtyy

Kirjoitus on julkaistu Kauppalehdessä 6.6.2022.

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa, monien raaka-aineiden saatavuus häiriintyi. Esimerkiksi teräksestä tuli pulaa markkinoilla, koska ukrainalaiset ja venäläiset terästehtaat ovat toimittaneet paljon terästä Eurooppaan. Markkinat sulkeutuivat reiluksi kuukaudeksi ja epävarmuus nosti teräksen hintaa. Niinä viikkoina tilanne näytti huolestuttavalta tehtaallamme, jonka pääraaka-aine on teräs.

 

Markkinat onneksi toimivat – toukokuussa markkinatilanne on tasaantunut ja teräksen saatavuus parantunut, kun uusia toimittajia on tullut Euroopan markkinoille. Teräksen hinnat pysyvät todennäköisesti korkealla loppuvuoden, mutta tärkeintä on, että raaka-ainetta riittää tuotantoon. Sama kehitys koskee monia raaka-aineita.

 

Kriisiaikana uusien toimitussopimusten tekeminen on helpommin sanottu kuin tehty. Toimitussopimukset edellyttävät laatujärjestelmän mukaisia toimittaja-auditointeja, tuoteryhmiemme EPD-todistusten tarkistamista sekä käytännön toimitusehdoista neuvottelemista. Rahtijärjestelyissäkin riittää työtä, sillä kuljetusreitit Euroopasta Suomeen ovat pitkiä.

 

Nämä kokemukset vahvistavat käsitystä, että Suomen on pyrittävä kaikissa oloissa järjestämään ulkomaankaupan logistiikka mahdollisimman turvatuksi. Maamme tarvitsee sekä tuontia että vientiä, ja useimmiten se tapahtuu meriteitse. Lyhyimmät reitit kulkevat Suomenlahden yli.

 

Yrittäjille ja ulkomaankaupalle toimitusvarmuus maahan ja maasta ulos on ratkaisevan tärkeää. Sama pätee päivittäistavaroihin, lääkkeisiin ja kaikkeen tuontitavaraan. Samoin vientiyrityksille on kestämätöntä, jos tavara ei liiku.

 

Olimme vuosikymmenet tuudittautuneet uskoon, että tavaravirrat soljuvat häiriöttä, ja hintojen heilahdukset ovat maltillisia. Nyt tiedämme paremmin.

 

Huoltovarmuuden lisäksi kansallisesti täytyy huolehtia logistiikkayritysten toimintamahdollisuuksista. Ne kuljettavat raaka-aineemme Suomeen ja valmiit tuotteemme maailmalle.

 

Valmiustavien yritysten on puolestaan mietittävä keinoja, miten varautua toimitushäiriöihin varastojen ja korvaavien toimittajien avulla. Tehtaallamme valmistetaan teräksestä rakennustuotteita. Joku voisi sanoa, että niitä ei voi syödä ja niitä ilmankin voi elää. Mutta ne työllistävät suoraan viisikymmentä työntekijää ja välillisesti koko joukon lisää. Tehdas tuottaa monta kautta verotuloja kansantalouteen. Yhteinen etu on, että tämäkin tuotantolinja pysyy käynnissä.

 

Näin ollen ilahdun joka kerta, kun yksi rekka lähtee portista tuotteiden kanssa ja toinen tuo teräskeloja lavallaan.

 

Leena Lundell

hallituksen puheenjohtaja

Aulis Lundell Oy

Tilaa uutiskirjeemme, niin kuulet ensimmäisten joukossa Liunen tuoteuutuuksista, tarjouksista ja tapahtumista.