Uudet ääneneristävyysmääräykset voimaan 1.1.2018 – mikä muuttui?

Väliseinän rakentaminen teräksestä

Ympäristöministeriön asetus ääneneristävyydestä astui voimaan vuoden alusta. Kysyimme A-insinöörien akustiikkasuunnitteluyksikön johtajalta Mikko Kylliäiseltä, mikä muutoksissa on oleellista.

– Jos puhutaan asuntojen ääneneristävyyden vaatimustasosta, asetus ei vaadi enempää kuin aiemmat määräykset. Sen sijaan teknisinä mittalukuina annetut määräykset palautettiin koskemaan myös muita rakennustyyppejä kuin asuinrakennuksia. Edellisessä uudistuksessahan vuonna 1998 ne pudotettiin näiden osalta pois, Kylliäinen kertoo.

Nyt mittalukuina annetaan jälleen määräyksiä muun muassa koulujen, toimistojen, sairaaloiden, hotellien ja liikuntatilojen akustiikasta. 

 

Uudet määräykset eivät muuta hyvää rakentamistapaa

Uusissa määräyksissä ääneneristävyysvaatimukset eivät tiukkene mittalukujen puolesta.

– Kipsilevy–teräsrankaseinärakenteen kanssa toimitaan kuten tähänkin asti. Vaatimustaso hyvään rakentamistapaan tai järjestöjen ja standardien suosituksiin nähden ei muut eli asetus ei niitä kiristä. Kipsilevyrankaseiniä voidaan käyttää kaikissa niissä rakennuksissa, joita uusi asetus koskee, Kylliäinen kertoo.

Ääneneristävyydessä teräsranka on edullinen: kipsilevy-teräsrankarakenteinen seinä antaa samalla levymäärällä paremman ääneneristävyyden kuin puurankaseinä.

Hyviä peukalosääntöjä

Piparkakkumuotit

– Moni ajattelee, että kun villaa lisätään ääneneristeeksi teräsrankaseinään, se pitää asetella tarkasti rangan muodon mukaan, kuin piparkakkumuotilla leikaten. Näin ei ole, vaan riittää että villaa siellä välissä suunnilleen tasaisesti on, Kylliäinen neuvoo.

Tilannetta voi verrata siihen, että muutossa tyhjennetään asunto ja sitä myötä huoneissa alkaa kaikua. Vaikka huonekalut eivät täytä tilaa kokonaan, ne vaimentavat ääniä tehokkaasti.

– Toisena asiana muistuttaisiin siitä, että ääni on kuin nestettä tai kaasua: se kulkeutuu tehokkaasti pienistäkin raoista. Siksi kipsilevyrakenteet pitää tiivistää huolella. Hyvinkin pieni rako riittää romahduttamaan ääneneristävyyttä merkittävästi.

 

Tilaa uutiskirjeemme, niin kuulet ensimmäisten joukossa Liunen tuoteuutuuksista, tarjouksista ja tapahtumista.