Teräsrunkoisen väliseinän rakentaminen on helppoa

VÄLISEINÄN RAKENTAMINEN TERÄSRANGOISTA

Teräsrunkoinen väliseinä on kustannustehokas, nopea ja ergonominen ratkaisu, kun mietitään rakennusten väliseinien rakennetta. Määrämittaiset teräsrangat on valmiiksi oikeaan mittään leikattu, joten mittailu ja sahailu (samoin kuin rakennuspöly) jäävät työvaiheista pois. Väliseinä, jonka rangat ovat terästä, on myös käytössä turvallinen, terveellinen ja hyvin ääntä eristävä sekä elinkaareltaan kestävä ja energiatehokas. Teräksisillä väliseinärangoilla on useita etuja puisiin väliseinärankoihin verrattuna. Rankojen asennus on erittäin nopeaa ja helppoa. Erikoistyökaluja ei tarvita, koska rungon osat toimitetaan määrämittaisina. Korkean esivalmistusasteen johdosta työmaalla saavutetaan kustannussäästöjä materiaalihukan ja työvirheiden pienentyessä. 
Lue teräksisten väliseinärankojen eduista lisää täältä.

Kustannustehokas ja nopea ratkaisu

Väliseinän rakentaminen teräsrangoista Aulis Lundell Oy

Kevyt väliseinä sisätiloihin syntyy nopeasti ja ilman tarvetta sahata tai naulata, kun rakennusmateriaalina on teräsranka. Kevyet teräsrangat soveltuvat täydellisesti perinteiseen suomalaisen 92mm paksun väliseinän tekemiseen. 

Työ sujuu puurunkoista seinää nopeammin ja kevyemmin. Hinnaltaan teräsrankasien väliseinän rakentaminen tulee edullisemmaksi, koska rakennusaika lyhenee huomattavasti, samoin kuin asentajien lihaksiin kohdistuva kuormitus. Väliseinän koolausväli eli runkojako voi olla teräsrangoilla rakennettaessa voi olla 400-600mm, eli aivan kuten puurunkoisissakin väliseinärakenteissa. 

Kevyen teräsrunkoisen väliseinän rakentaminen vaihe vaiheelta:

1. Väliseinärungon ala-ja yläohjainkisko asennetaan paikoilleen
Merkataan linjat ja kiinnitetään kiskot lattiaan ja kattoon, kiinnike 400 mm jaolla. Kiskot jatketaan päittäisjatkoksella. Kiinnikkeiden jakoväli on enimmillään 600 mm (jokaisen pystyrangan kohdalla)

2. Väliseinärungon asennus
Teräsrangat asetetaan ylä- ja alakiskojen väliin ja pyöräytetään paikoilleen noin 600 mm välein. Rankoja ei kiinnitetä kiskoihin, vaan ne jäävät vapaasti liikuteltavaksi. Rakennuslevyn reuna ja keskilinja määräävät rangan lopullisen paikan ja ranka kiinnitetään vasta levytyksen yhteydessä, levyvalmistajan ohjeen mukaan.

3. Huomioidaan Liunen ovielementin aukko
Jos teräsrunkoiseen väliseinään tulee Liunen ovielementti, sen kohdalla huomioidaan vaadittava aukkokoko.

4. Levytys
Levy kiinnitetään ensin rangan laipan avoimelle puolelle. Aukkojen levytys aina täysillä levyillä. Tee aukot loveamalla. Leikkaa lyhyet sivut esim. sahalla ja pitkät mattopuukolla.

5. Sähkövedot rungon sisällä
Asenna Liunen elementti vaateriin. Huomioi että elementti on vaakaatasossa joka suuntaan. Rangassa on valmiina läpät, jotka sähköistyksen yhteydessä taivutetaan sisäänpäin (rangan laippojen väliin), niin että läpän reuna taipuu alaspäin ja muodostuu pehmeä reuna putkettomille sähköasennuksille. Liunen ovielementissä voi myös viedä sähköt kohteen suunnitelmien mukaan.

6. Villoitus. Kalustoja varten asennetaan kaappituet
Villoitusta varten rangassa on villakieleke, joka avataan rangan selän puolelle helpottamaan asennusta. Luokitelluissa paloseinissä villan pysymisellä rakenteessa on ratkaiseva merkitys väliseinässä.
Kaapistoja ja raskaita taakkoja varten tässä vaiheessa asennetaan kalustotuet rankaan ennen levytystä.

7. Väliseinä levytetään toiseltakin puolelta, kun kaikki tarpeellinen on asennettu rungon sisään
Levytys on sik-sak levytyksenä eri eri puolien levysaumat sijoitetaan eri levyille. Ruuvietäisyys kartonkireunaska 10 mm ja leikatusta reunasta 15 mm. Ruuvausetäisyydet 200 mm ja keskilinja 300 mm.

Muistathan, että väliseinärakenteita toteutettaessa on aina otettava huomioon levyvalmistajan ohjeet ja hankekohtainen suunnitelma.

Video: näin rakennat väliseinän teräsrangoista

Teräsrunkoisen väliseinän rakentaminen kuvina

 

Väliseinän rakentaminen: Väliseinärungon ala-ja yläohjainkisko asennetaan paikoilleen

Väliseinärungon teräksiset ala-ja yläohjainkiskot asennetaan paikoilleen

 


 

Väliseinän rakentaminen: Teräsrangat asetetaan ylä- ja alakiskojen väliin ja pyöräytetään paikoilleen noin 600 mm välein

Teräsrangat asetetaan ylä- ja alakiskojen väliin ja pyöräytetään paikoilleen noin 600 mm välein

 


 

Väliseinän rakentaminen: Levytys: ensin rangan laipan avoimelle puolelle

Levytys: ensin rangan laipan avoimelle puolelle

 


 

Väliseinän rakentaminen: Asenna niin teräsrunko kuin Liunen elementtikin vaateriin. Huomioi että elementti on vaakaatasossa joka suuntaan.

Asenna niin teräsrunko kuin Liunen elementtikin vaateriin. Huomioi että elementti on vaakaatasossa joka suuntaan

 


 

Väliseinän rakentaminen: Kaapistoja ja raskaita taakkoja varten asennetaan kalustotuet rankaan ennen levytystä.

Kaapistoja ja raskaita taakkoja varten asennetaan kalustotuet rankaan ennen levytystä

 

 

Tilaa uutiskirjeemme, niin kuulet ensimmäisten joukossa Liunen tuoteuutuuksista, tarjouksista ja tapahtumista.